понедељак, 22. април 2013.

10.јануар 1999. Подујево, Југословенска војска заузима позиције поред села Подујево 28 км.северно од Приштине. Иначе овај регион је неко време био под контролом УЏК.
11.01.1999. - поред Подујева. УЏК контролни пункт на путу који води ка области коју контролисе УЏК западно од Бајчине.
 11.01.1999. Бајчина - Припадници УЏК осматрају пут који води до области коју контролисе УЏК западно од села Бајчина поред Подујева. 28.км од Приштине

 Двадесетог марта 1999 год. започета је акција разбијања шиптарских јединица лево од магистралног пута Приштина - Подујево. У операцији је ангажовано 200 полицајаца из посебних јединица (ПЈП) и механизована чета са 100 војника и са тенковима и оклопним транспортерима М-80. Терористи су концетрисани у селима Годишњак, Пендуха, Коњушевац и Буринце. Механизована чета има за задатак продор према селу Пендуха. Пут према селу је миниран. Испред села на 200м су бункери и трансеје, а положаји Шиптара су и на оближњем брду у недовршеној џамији. Јединица креће у напад у бок терориста (ОВК), преко потока и меког расквашеног терена. ОВК је изненађена правцем напада, али убрзо почиње са снајперском ватром са џамије, са 500м удаљености. Са 800-1.000м са бочног брда дејствује тешки митраљез 12,7мм. Дејстује и минобацач 60мм, али непрецизно. БВП М-80 се крећу растресито следи их пешадија. Подршку пружају наши минобацачи и Праге. Код гробља у Годишњаку на тенк дејствују ракетни бацачи, али промашују, а ракета пада између два транспортера. Терен је веома тежак, скоро немогућ за употребу технике. Један од транспортера упада у јаругу. Прилазе му два тенка. ОВК концетрише ватру на ове циљеве. Војници под ватром везују заглављени транспортер, а тенкови га извлаче. Припадници ПЈП напредују и до мрака улазе у село Годишњак. Губици су: 2 припадника ПЈП погинули, седморо рањених и 9 мртвих терориста. Средином априла иста јединица наставља дејство према Батлави. Изнад села Шајковац је водовод где има доста укопаних припадника ОВК. Транспортери напредују уским макадамским путем, где често једна гусеница иде ивицом провалије. Размак је 150-200м, пешадија иде кроз шуму, бочно од транспортера. Положаји ОВК знатно надвисују наше. Дејствује наша артиљерија, пешадија заостаје, а један транспортер излази сам на врх брда. Са леве стране дејствује снајпериста и погађа фар, а са десне стране устаје из маскираног заклона терориста и мирно нишани ручним бацачем. Ракета погађа предњи доњи део транспортера, посада осећа јак ударац, јављају се дим и ватра и активира се противпожарни уређај. Захваљујући отвореним луковима ефекат натпритиска је ублажен. У том тренутку наилази други БВП, који стаје поред првог јер је пут тесан. Један за другим транспортери крећу лагано уназад. После 6-7 минута оба транспортера крећу у контранапад, погођени БВП је напред. Излази на чистину, терориста је на истом месту са напуњеним бацачем. Посада је брза, дејствује топом 20мм и са 60м удаљености убија терористу.. БВП је прошао са лакшим оштећењима: нагорела инсталација и пукла је торзиона осовина потпорног точка.

Нема коментара:

Постави коментар