уторак, 23. април 2013.

Обележавање дана погибије припадника 78.моторизоване бригаде

У околини села Рељан код Прешева обележен је дан погибије припадника 78.моторизоване бригаде у рату 1999.године. Венце су положили делегација Копнене војске на челу са замеником команданта КоВ генерал-мајором Милосавом Симовићем, делегације Пчињског округа и града Врања предвођене начелником округа Будимиром Михајловићем и председником СО Дејаном Тричковићем, представници Полицијске управе Врање,  удружења ратних војних инвалида, СУБНОР-а из Врања и Прешева, Удружења потомака ратника до 1918.године, Удружења војних пензионера и чланови породица погинулих.

Обележавање дана погибије припадника 78.моторизоване бригадеКомандант Четврте бригаде Копнене војске бригадни генерал Зоран Лубура је у свом говору подсетио да је на данашњи дан, пре четрнаест година, традало седам припадника 78.моторизоване бригаде, бранећи отаџбину, кућни праг, своју земљу и војску. „Наше данашње окупљање - рекао је генерал Лубура - најмање је дуг према погинулима, саборцима и њиховим породицама. Због будућности Србије и генерација које долазе, никада не смемо заборавити због чега и од кога је страдало седам наших војника, подофицира и официра. Све што је написано и све што овде може бити речено премало је да изрази трагичност догађаја и желимо да се он никад не заборави и никада не понови“.

Обележавање дана погибије припадника 78.моторизоване бригадеНајтужнији дан у петнаестогодишњој историји бригаде је 15.април 1999.године, када су од бомби из авиона Северноатлантског савеза погинули мајор Љубисав Стојановић, капетан Драган Лукић, старији водник Димче Стаменов, војник на служењу војног рока Слободан Марковић и војници у резерви Александар Поповић и Нинослав Миленков. Са њима је, на истом месту, био и десетар Иван Лазић, који је, иако тешко рањен, остао жив и присуствао обележавању дана погибије својих другова код спомен-обележја у близини Рељана.

Нема коментара:

Постави коментар